Partly cloudy

23°C

Hersonissos

Humidity: 75%
Wind: NW at 17.70 km/h
Friday
Partly cloudy
20°C / 25°C
Saturday
Mostly sunny
19°C / 23°C

Κρήτη - Μοναστήρια και Εκκλησίες

Η εκκλησία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, Κρήτη:

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τίτου στην πόλη του Ηρακλείου είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης.

Βρίσκεται στην οδό 25ης Αυγούστου, ένα από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Γύρω από την εκκλησία υπάρχει μια όμορφη πλατεία με τα μικρά καφέ και μπαρ.

Τα θεμέλια του επιβλητικού καθεδρικού ναού του Αγίου Μηνά, ενός από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, τέθηκαν στις 25 Μαρτίου 1862, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από τους πολίτες για την προστασία του αγίου της πόλης.

Η περιοχή λέγεται ότι υποδείχθηκε από έναν καλόγερο, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άγιος Μηνάς σε όραμα.

Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε από τον Αθανάσιο Μούση, τον αρχιτέκτονα του Αγίου Τίτου και τους στρατώνες στην πλατεία Ελευθερίας, όπου τώρα στεγάζονται η Νομαρχία και τα Δικαστήρια.
Οι οικοδομικές εργασίες στον καθεδρικό ναό διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866, και συνεχίστηκαν το 1883.

Η προσπάθεια για την οικοδόμηση του ναού σε τόσο δύσκολους καιρούς υποστηρίχτηκε με ενθουσιασμό από όλους τους ανθρώπους του Ηρακλείου. Τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι τότε ένα πλοίο είχε φτάσει στο λιμάνι φορτωμένο με οικοδομικά υλικά για τον καθεδρικό ναό. Ωστόσο, η επιτροπή και ο υπεύθυνος του έργου δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν τους εργαζόμενους να μεταφέρουν το φορτίο από το πλοίο στο εργοτάξιο.

Οταν αυτό έγινε γνωστό, οι μαθητές του Ηρακλείου με ενθουσιασμό προσφέρθηκαν να ξεφορτώσουν το πλοίο, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα από το λιμάνι μέχρι τον Άγιο Μηνά και με τραγουδώντας στρώθηκαν στη δουλειά.

Ο καθεδρικός ναός εγκαινιάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα το 1895. Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη ήταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή, οι γιορτές για το νέο καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά διήρκεσαν τρεις ημέρες, και ολόκληρη η πόλη του Ηρακλείου ήταν αγνώριστη από τους στολισμούς και τον λαμπρό φωτισμό.

 

 

Στο δρόμο πηγαίνοντας από το Κοκκίνη Χάνι προς το χωριό της Ανώπολης, σε μια κατάφυτη πεδιάδα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε. 

Μονή Αγίας Τριάδας ή το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων είναι ένα Ελληνικό Ορθόδοξο μοναστήρι στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων στην Κρήτη και που το οποίο, περιέχει επίσης και ένα μουσείο.

Η μονή Αγκαράθου είναι αφιερωμένη στη Μητέρα του Χριστού και βρίσκεται σε ένα μάλλον βραχώδες ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Σγούρα Κεφάλι και Sambas σε απόσταση 23 χλμ από το Ηράκλειο.

Η Μονή Αρκαδίου βρίσκεται στο νησί της Κρήτης.  Aνήκει στην Κρήτη, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλες τις πέντε ηπείρους - σε όλον τον κόσμο.

Η Μονή Γουβερνέτου χτίστηκε από το 1537 μέχρι το 1548. Σύμφωνα με την παράδοση, συνδέθηκε με την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, και χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των προσκυνητών του Αγίου.

Η μονή ακμάζει κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, αλλά και εν μέρει καταστράφηκε το 1765 και κατά την επανάσταση του 1821. Μετά την απελευθέρωση, ευδοκιμεί μια ακόμη φορά, λόγω της μεγάλης περιουσίας της.

Το μοναστήρι είναι ένα τυπικό παράδειγμα της ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Σχηματίζεται από ένα ορθογώνιο περίβολο, με το καθολικό στη μέση.

Το καθολικό είναι ένας τρίκογχος ναός με τρούλο και τα παραρτήματα του, πυραμιδικοί τρούλοι που καταλήγουν σε οβελίσκους.

Υπάρχουν, επίσης, η τραπεζαρία τα μαγειρεία, οι αποθήκες, ο φούρνος, το κελάρι, το σπίτι, κατάστημα λαδιού και τα κελιά.

 

Η Μονή Επανωσήφη βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ. Βρίσκεται 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα και μεγαλύτερα μοναστήρια της Κρήτης.

Το μοναστήρι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Το παραθαλάσσιο μοναστήρι της Παναγίας της Οδηγήτριας βρίσκεται περίπου 26 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και σε απόσταση 2,5χλμ βόρεια από το Κολυμπάρι.

Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό ως Παναγία της Μονής Αγγέλων Γωνιάς, λόγω της θέσης του στο δυτικό άκρο-γωνιά του κόλπου των Χανίων.

Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας: 72 χιλιόμετρα νότια των Χανίων, κοντά στο Ελαφονήσι

Λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και θυμίζει φρούριο, σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα βράχο 35μ με απεριόριστη θέα στη θάλασσα.

1268959
Today
Yesterday
Last Month
All days
87
665
18177
1268959

Your IP: 54.198.52.82
2018-09-20 03:18

Κύλιση στην Αρχή